Lidl: Czekolada wycofana ze sprzedaży z powodu skażenia salmonellą

Czekolada. Pixabay.

Wycofanie czekolady Way To Go – Salted Caramel z powodu Salmonelli

Lidl ogłosił wycofanie ze sprzedaży popularnej czekolady „Way To Go – Salted Caramel Vollmilchschokolade” o wadze 180 g, po wykryciu w produkcie bakterii Salmonella. Produkt został natychmiast usunięty z półek, a klienci zostali poproszeni o jego zwrot. Spożycie tej czekolady może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym zatrucia pokarmowego, dlatego firma apeluje o szybkie działanie.

WARTO PRZECZYTAĆ: Trypofobia – irracjonalny lęk czy poważny problem?

Szczegóły wycofanego produktu

Dotyczy to czekolady o numerze partii L25083a i dacie przydatności do spożycia 19.02.2026. Produkt był dostępny w sklepach Lidl w wybranych regionach Niemiec, w tym w Badenii-Wirtembergii, Bawarii, Berlinie, Hamburgu, Meklemburgii-Pomorzu Przedniemu i kilku innych. Firma Lidl zapewnia, że inne produkty tej samej marki, produkowane przez Felföldi Édességgyártó Kft., są w pełni bezpieczne do spożycia.

Zagrożenie związane z Salmonellą

Salmonella to bakteria, która może wywołać groźne zatrucia pokarmowe. Objawy zakażenia to m.in. biegunka, bóle brzucha, gorączka, nudności i wymioty. W szczególności na ciężki przebieg infekcji narażone są niemowlęta, małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym.

Podsumowanie

Klienci, którzy kupili czekoladę „Way To Go – Salted Caramel Vollmilchschokolade” z numerem partii L25083a i datą ważności 19.02.2026, powinni jak najszybciej zwrócić ją do najbliższego sklepu Lidl. Produkt można oddać bez paragonu. Lidl traktuje bezpieczeństwo swoich klientów priorytetowo i apeluje o zachowanie ostrożności w tej sprawie.

Doświadczony redaktor i dziennikarz z ponad 25-letnim stażem w branży wydawniczej. Specjalizuje się w tworzeniu rzetelnych i angażujących treści, które ukazywały się na łamach prestiżowych międzynarodowych wydawnictw. Jego pasja do pisania, wnikliwa analiza tematów oraz dbałość o najwyższą jakość publikacji sprawiają, że jego artykuły cieszą się uznaniem czytelników na całym świecie.

Opublikuj komentarz